lördag 19 juli 2008

Kebnekaiseresan

Resan i siffror:
12 deltagare på expeditionen
17 kgs packsäck på ryggen
Minst 5,5 mil vandrade
2104 meter bestigna

Efter 14 timmars tågresa och ett depåstopp i Gällivare hos Emmeli stod jag på stationen i Kiruna och väntade på bussen med 6 göteborgare. Eter ytterligare en bit med buss möttes vi av 5 östersundare och efter en snabb middag bestående av burkravioli gav vi oss av mot fjällvärlden. Vi nattstoppade på vägen vid Láddjujárvi (sjö) och kom på måndag eftermiddag till Kebnekaise fjällstation. Väderprognosen för tisdagen var inte den bästa så vi slog läger nedanför första stora klättringen och gjorde egna små expeditioner och gick i sovsäck tidigt.

Vilket var bra för på onsdag morgon 04.20 ringde klockan. Regnet slog mot tältduken men lagom tills frukostgröten var kokad i förtältet lättare regnet. Vi började klättra upp i kyla upp mot dimman i Kitteldalen. På toppen av Vierramvare (1711 m.ö.h) var dimman så tjock att vi knappt kunde se nästa stenmarkering men i Kaffedalen drygt 200 meter ner, där vi stannade för lite mat, började det klarna och när vi klättrat ytterligare meter upp på Keb började vädret bli riktigt fint. Vid toppstugankändes allt kanon och utan väskor gav vi oss av för den sista halvtimmens vandring genom snö upp på glaciärtoppen där vädret helt klarna upp. Toppen var mindre än förväntat så vi får tränga ihop oss för gruppfoton innan nästa grupp ville upp. Efter lite rutchkana på 2000 meters höjd gav vi oss av nedåt igen. Denna gång tog vi det lite lugnare och hade tid att njuta av den otroliga utsikten. Vi var nere igen, trötta och med slitna knän och fötter strax efter 6, efter en 12 timmars strapats väl värd besväret!

På torsdagen vandrade vi ned till vår tältplats vid sjön igen och tog oss ett välbehövligt dopp i det svinkalla vattnet. Marja tyckte dock det var okej, man kunde ju andas i vattnet! =) På fredagen tog vi oss tillbaka till Nikkaloukta vinkade av bilen mot Östersund och gjorde sedan Kiruna i några timmar innan vi 18.35 krånglade oss på tåget. Vår vagn fanns inte ännu medkopplad på tåget som inte kryllade av lediga platser. I Boden, där vår vagn skulle på, krånglade det igen då tågnummret hade bytts på den och vagnen var dubbelbokad. Efter lite irriterade samtal med konduktören låste de tillslut upp en ledig liggkupé åt oss vilket vi firade med ett glas vin och vår första mjuka sömn på en knapp vecka.
Allt som allt, en mycket trevlig resa! Tack till Rikard (som tjatade med mig), Dan, Erica, Taxen, Andreas, Mikaela, Marja, Maria och familjen Öfjäll!
X

Utsikt från toppstugorna
På väg upp till glaciörtoppen
På toppen av Kebnekaise
På kanten av Vierramvare med utsikt över Kitteldalen.

Inga kommentarer: